'Achter succes F-16 stond een heel team'

Met een rondvlucht boven Nederland en een bijeenkomst op vliegbasis Volkel heeft de Koninklijke Luchtmacht vrijdag formeel afscheid genomen van de F-16.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur wees in zijn toespraak in een hangar op de vliegbasis op de unieke multi-role eigenschappen van de F-16. Steur benadrukte de samenwerking van een heel team achter elke vlucht en zei dat de luchtmacht, maar ook de krijgsmacht in bredere zin, veel lessen hebben geleerd en toegepast tijdens de missies die met het toestel zijn ondernomen.

De luchtmacht heeft de F-16 vanaf begin jaren negentig onder meer ingezet voor missies boven voormalig Joegoslavië, Libië, Irak en Syrië (ook in de strijd tegen IS) en in Afghanistan. Nederlandse F-16’s waren ook betrokken bij de beveiliging van het luchtruim van de Baltische staten. Nederland heeft intussen 18 toestellen geleverd aan het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië en draagt 24 F-16’s over  aan Oekraïne.

Steur nam uit handen van de auteurs Frank Visser, Erwin van Loo, Rolf de Winter en Quirijn van der Vegt het boek Vederlicht zwaargewicht in ontvangst, waarin de geschiedenis van de F-16 is opgetekend.

De rondvlucht boven Nederland was een eerbetoon aan alle defensielocaties die sinds de ingebruikname in 1979 met de F-16 te maken hebben gehad. De opvolger, de F-35, is vanaf 2019 bij de luchtmacht ingestroomd.

F-16 Copyright Frans van Nijnatten