Image
Preliminary Lessons from Ukraine’s Offensive Operations, 2022–23
Experts van het Royal United Services Institute (RUSI) gaan in een paper dieper in op de offensieve Oekraïense operaties in de oorlog tegen Rusland.
Na Oekraïne, Taiwan?
Een conflict in Taiwan lijkt wellicht ver weg, zowel in geografie als in tijd, maar Europa zal zeker niet gespaard blijven.
‘Connect the dots of hybrid operations and prepare for worse’
Russia’s hybrid operations increase and they warrant a more forceful Western response.
Is Rusland echt een existentiële bedreiging voor Europa?
Het begrip existentiële dreiging heeft in de krijgskunde een expliciete, duidelijke betekenis, zo blijkt uit nadere beschouwing van de theorie.
‘Reach the Channel and the Atlantic Ocean’
Generaal-majoor Aleksander Ivanovitsj Vladimirov 'onthulde' in 1993 in de Militaire Spectator hoe het Warschaupact tijdens de Koude Oorlog zou zijn opgetreden bij een aanval op het Westen.
Nachrichten im Kriege
Historische casestudies geven een goed beeld van de mogelijke valkuilen bij het verzamelen van inlichtingen over de intenties en sterkte van een vijand en hoe die in de toekomst te omzeilen.
Het militaire vijandbeeld tijdens de Koude Oorlog – inleiding
De Nederlandse militaire inlichtingendiensten konden tijdens de Koude Oorlog de sterkte en het materieel van het Warschaupact redelijk goed inschatten, maar de intenties van Moskou niet, zo blijkt uit archiefonderzoek.
‘Kleiduiven schieten in horizontale richting’
De Militaire Inlichtingendienst/Landmacht Inlichtingendienst kon bij het opbouwen van een dreigingsbeeld in de Koude Oorlog nooit met zekerheid zeggen welk Warschaupactland Nederlandse eenheden in Duitsland zou aanvallen.