Image
Tasten in het duister
In zijn boek Tasten in het duister maakt Rémy Limpach pijnlijk duidelijk waarom Nederlandse militaire inlichtingenofficieren in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945-1949 extreem geweld toepasten.
De strijd om Bali/Zoeken, aangrijpen en vernietigen! /Grof geschut
De auteurs van De strijd om Bali, Zoeken, aangrijpen en vernietigen! en Grof geschut focussen met hun boeken op extreem geweld in de Indonesische dekolonisatieoorlog en dragen daarmee bij aan het voortgaande debat over die periode.
‘De aanname ‘zoiets doen wij tegenwoordig niet meer’ zou kortzichtig zijn’
In een interview met de Militaire Spectator lichten Thijs Brocades Zaalberg en Bart Luttikhuis toe waarom zij voor hun bundel Empire’s Violent End kozen voor de comparatieve methode.
'Kritiek is goed, dat houdt je scherp'
'Iedere bron heeft een bepaalde intentie, meestal om genomen besluiten achteraf te rechtvaardigen. Daar moeten historici met zorgvuldige bronnenkritiek doorheen kunnen prikken', zegt Rémy Limpach in een interview met de Militaire Spectator.
Indië-onderzoek, begrip en oordeel
Het Indië-onderzoek van het NIOD, KITLV en het NIMH deed bij publicatie veel stof opwaaien. Een aantal militairen vindt dat ze onterecht in de beklaagdenbank zitten. Hoe is deze onvrede te verklaren?
Van alle tijden
De dekolonisatieoorlog in voormalig Nederlands-Indië (1945-1949) roept nog altijd veel emoties op. Daarvan getuigen de soms verhitte debatten na de publicatie van de resultaten van het langjarig onderzoek naar ‘het einde van Indië’.
'Ze vielen als gemaaid koren'
Welke verklaringen zijn er te geven voor de ongelijke slachtofferverhoudingen in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog? Duidelijk is in ieder geval dat het cijfermateriaal dat onderzoekers ter beschikking staat een problematisch karakter heeft.
Meningen van anderen: discussie onderzoek Indonesische dekolonisatieoorlog
Vijf eerste deelpublicaties in het ‘grote’ dekolonisatieonderzoek over Nederlands-Indië in BMGN – Low Countries Historical Review tonen aan dat er niet volgens de principes van wetenschappelijke integriteit wordt gewerkt, zegt mr. Bauke Geersing.